• Word lid van onze online leeromgeving voor leerlingen
  • Ga voor een schooljaar zonder zorgen met de Slimme Weekplanner
  • Vraag een training of workshop aan op jouw school
  • Check onze wekelijkse studietips in de blog

Studietips

Focus & Motivatie

Studeren met muziek

Blokken op beats of toch maar studeren in stilte? 🤷‍♀️Als student moest het bij mij muisstil zijn tijdens het leren.Maar ik zie meer en meer hoe leerlingen met muziek studeren en huiswerk maken. Ik begreep maar niet hoe ze dat voor elkaar kregen. 🤯Want werkt dat wel? Leidt dat niet juist af?Het is al wel langer geweten dat muziek ervoor kan zorgen dat je je beter kunt focussen.👉 Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de radio ingezet om de productiviteit van fabriekarbeiders te vergroten.👉 Ook was er een chirurg in Amsterdam die tijdens zijn operaties absouut stevige rockmuziek wilde horen om zich beter te concentreren.Al werkt dat niet altijd en voor iedereen!

Lees meer »

Concentratie explained

Hoe komt dat?🤔Stel: je bent aan het studeren en je krijgt een berichtje binnen van je beste vriendin. Op dat moment verleg je je aandacht gedeeltelijk naar dat smsje. Ondertussen blijft een ander deel van je aandacht bij wat je oorspronkelijk aan het studeren was.Wanneer je weer wilt doorgaan met studeren gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Een tweesplitsing van je aandacht tussen studeren en je vriendin die vraagt of je plannen vanavond hebt.Volgens neuro-psycholoog Mark Tichelaar komt afleiding door de wisselingen in je aandacht.

Lees meer »

Hoe werkt motivatie?

Is jouw motivatie voor school ook vaak ver te zoeken? 😑Ik vertel je waarom en hoe je die motivatie beter kan vasthouden!WAT IS MOTIVATIE? 🧐🧲 Motivatie is de wil om je in te zetten voor een taak, je aangetrokken voelen tot die taak en er plezier in hebben. Dus heel logisch dat die soms verdwenen is vanaf het moment dat jij je schoolboeken op tafel legt.🎾 Wanneer ben je dan wel gemotiveerd? Voor taken of activiteiten die jij wél leuk vindt zoals bijvoorbeeld dansen, skaten, gamen, muziek spelen, …En waarom? Omdat die dingen gewoon fijn zijn om te doen. En dat zijn je wiskunde-oefeningen lang niet altijd. Iets waar je voor gemotiveerd bent, omdat de activiteit op zich leuk is, wordt intrinsieke motivatie genoemd.🎁 Daarnaast heb je ook externe motivatie: Is de activiteit niet zo interessant op zichzelf, maar doe jij het vooral voor een aangenaam gevolg of beloning ervan? Vb. Een saai hoofdstuk studeren om een goed rapport te kunnen laten zien aan je moeder, zodat je naar dat tuinfeestje mag.🤩 Als je het dus moeilijk vindt om aan een vervelende taak te beginnen, probeer er dan altijd het goed gevolg van in te zien. Vb. “Als ik deze taak goed afrond, krijg ik een goed punt, twee trotse ouders en later een leuke, goedbetaalde job!” Die laatste ‘beloning’ ligt natuurlijk ver weg. Maar voor sommige leerlingen kan dat alsnog een goeie motivator zijn.🤷‍♂️ Wordt jij hier niet enthousiast genoeg van? Knoop dan zelf een fijne beloning aan je taken of studiemomenten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een potje gaat gamen nadat al je huiswerk af is. Belangrijk is dat de beloning niet te ver weg ligt en dat je ‘m ook uitvoert! Anders gaat het effect van een leuke beloning verloren.😍 Wat zou voor jou de ideale beloning zijn om gemotiveerd te raken?Drop het in de comments! 👇👇👇#rapport #motivatie #externemotivatie #intrinsiekemotivatie #motivatietheorie #beloning #cadeau #saai #leuk #diploma #motivation #belonen #prijs #gevolg #plannen #tip #studeren #school #inzet #leren #huiswerk #huistaak #toets #ondewijs #middelbaar #hogeronderwijs #lageronderwijs #secundaironderwijs

Lees meer »

Snel door je tekst heen

Je hoeft echt niet altijd traag en woord voor woord te lezen om te begrijpen wat er staat. Je hersenen kunnen veel meer aan dan je denkt! Als je regelmatig oefent kun jij met deze vier tips je leessnelheid opdrijven:

Lees meer »

Houd je hoofd bij de les

Hoe dwaal je niet af tijdens de (online) les?Hoe richt je je aandacht op een (niet zo’n heel interessante) taak?Hier wat tips voor jou! 😊🎮 Zet alle afleiding buiten spel. Dat kan gaan van je smartphone, een huisdier dat steeds op je schoolboeken komt liggen (al is dat wel heel schattig), maar ook overbodige spullen op je studieplek. Vereenvoudig je gezichtsveld en omring je alleen met dingen die je nodig hebt voor die ene taak en leg alles klaar. Zo hoef je niet om de haverklap van je bureaustoel om iets te halen. Want ook onderweg kun je afgeleid geraken!🤯 Denk eraan dat een mens zich maar 15 tot 45 min. kan concentreren op een taak. Zet eens een timer op als je aan de slag gaat en bepaal jouw concentratieduur. Vanaf dat jij met je gedachten ergens anders zit en het moeilijker wordt om je hoofd erbij te houden (vb. na 25 min) is het tijd voor een korte pauze! Hou daar altijd rekening mee en studeer vanaf dan in blokken van 25 min. met telkens een korte pauze tussenin. Probeer de pomodoro-techniek eens!⏲️ Als je vooraf bepaalt tot hoe laat of tot welke pagina je gaat werken of studeren, krijg je een concreet doel voor ogen. Het opstellen van zo’n doel maakt dat je beter je focus kunt vasthouden gaandeweg. Je weet daarnaast precies wanneer je klaar zult zijn en dat is natuurlijk ook goed voor je motivatie!😵 Multitasken is geen goede studiemethode. Heb je dus veel te doen? Deel je taken op en werk aan één taak tegelijk, zodat je niet overweldigd of gedemotiveerd raakt. Zo maak je ook meteen ruimte voor een pauze tussen je taken door.💪 Veel succes! Heb je nog vragen of weet je zelf nog een tip? Drop ze in de comments!

Lees meer »