Word lid van het Online Leeratelier en leer leren en plannen waar, wanneer en hoe je maar wil!

Studietips

Alles wat je moet weten om effectief te studeren en slim te plannen op één plek.

 

Studyfood voor je brein

Wil je weten waar jouw brein blij van wordt?šŸ˜ŠHier enkele voedingstips voor studenten in de ā€˜blokā€™!āœ… Sla je ontbijt nooit over. Je hersenen hebben brandstof nodig om te studeren. Anders zul je meer moeite hebben om je te blijven concentreren.āœ… Krijg jij soms zin om te snacken als je studeert? Leg een schaaltje druiven of studentenhaver op je bureau of houd een banaan bij de hand. Zo hoef jij niet bij elk hongertje op te staan en kies je meteen voor een gezond tussendoortje.āœ… Let op met suikerrijke of cafeĆÆnerijke drankjes, zoals energiedrank, frisdrank en koffie. Je krijgt er misschien even een ā€˜rushā€™ van, maar voor je ā€™t weet beland je in een energiedip.āœ… Zorg dat je altijd een groot glas of een fles water in de buurt hebt staan. Dat maakt dat je regelmatig een slokje neemt, ook al heb je niet zoā€™n dorst. Een tekort aan vocht haalt je uit je focus!Dus ga nog even shoppen in de supermarkt of vergezel je moeder op zaterdagochtend om een ā€˜examen-survivalpakketā€™ samen te stellen vol granen, noten, fruit en groenten!Wat staat er bij jou op het menu tijdens de blokperiode?#fokdeblokĀ #studentenlevenĀ #studentĀ #studentenhaverĀ #blokperiodeĀ #examenperiodeĀ #studerenĀ #lerenlerenĀ #studietipsĀ #voedingĀ #studiecoachĀ #studiebegeleidingĀ #studiebegeleiderĀ #concentratieĀ #concentrerenĀ #concentratiestoornisĀ #leerproblemenĀ #lerenleren

Lees meer »

Studiehack: chunking

Wist je dat... Een mens maar +/- 7 items kan onthouden in het kortetermijngeheugen? šŸ§ Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar gemiddeld passen er tussen de 5 tot 9 items in. Niet zo bijster veel dus!Je kan het kortetermijngeheugen daarom een beetje zien als een klein doosje met 7 vakjes. Als die vakjes vol zijn en we willen er nog iets bij stoppen, moet er iets anders weer uit de doos verdwijnen.Als we ons kortetermijngeheugen dus overladen met te veel items, zullen we oudere items vergeten.šŸ’” Gelukkig is er ā€˜chunkingā€™ - Een trucje dat je heel wat tijd bespaart en de grenzen van je geheugen verruimt.

Lees meer »

Concentratie explained

Hoe komt dat?šŸ¤”Stel: je bent aan het studeren en je krijgt een berichtje binnen van je beste vriendin. Op dat moment verleg je je aandacht gedeeltelijk naar dat smsje. Ondertussen blijft een ander deel van je aandacht bij wat je oorspronkelijk aan het studeren was.Wanneer je weer wilt doorgaan met studeren gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Een tweesplitsing van je aandacht tussen studeren en je vriendin die vraagt of je plannen vanavond hebt.Volgens neuro-psycholoog Mark Tichelaar komt afleiding door de wisselingen in je aandacht.

Lees meer »

Help, ik heb mondeling examen!

5 Tips om de confrontatie met je docent tot een goed eind te brengen:1ļøāƒ£ Begroet bij het binnenkomen je leerkracht. Een zelfzekere houding zorgt automatisch voor meer zelfvertrouwen.2ļøāƒ£ Benadruk de punten waar je leerkracht tijdens de les op heeft gehamerd. Zo weet hij/zij dat jij goed hebt opgelet en haal je de punten aan waar je leerkracht veel belang aan hecht.3ļøāƒ£ Bloednerveus? Deel dat gerust met je leerkracht. Je bent Ć©cht niet de eerste student die staat te bibberen op zijn benen tijdens een mondeling examen. Je leerkracht zal hoogstwaarschijnlijk begrip tonen en daarmee ben jij misschien wat gekalmeerd.4ļøāƒ£ Durf hardop nadenken, ook al ben je niet zeker. Aan de (non-verbale) reactie van de docent weet je vaak meteen of je op het goede spoor zit. Misschien helpt hij/zij je wel een eindje op weg, als je de bal mis slaat.5ļøāƒ£ Vraag nooit of je geslaagd bent als je het lokaal verlaat. Dat getuigt van wenig zelfkennis. Loop even assertief naar buiten zoals je naar binnen liep.

Lees meer »

Uitstelgedrag

Vervelende dingen voor je uitschuiven om iets leukers te kunnen gaan doen. Zalig!Maar is dat echt wel zo geweldig als het klinkt?Je hebt vast gemerkt dat niet het geval is! Vaak dreig je in de problemen te komen door tijdsnood of ben je alleen maar aan het stressen over wat je aan het uitstellen bent. Zo kun je dus ook niet Ć©cht ontspannen.Gelukkig heb ik voor jou de oplossing. :-)

Lees meer »

Effectieve studiemethode: Braindump

Veel leerlingen kijken me raar aan als ik het heb over de braindump. Het is dan ook niet zo'n klassieker. Daarom kon je die laatst ook terug vinden in deĀ #ChillLerenChallenge, zodat de braindump de aandacht krijgt die hij verdient!

Lees meer »

Nog niet uitgeleerd?

Over welk onderwerp kun jij nog een tip gebruiken? Deel het hier en wie weet verschijnt jouw topic binnenkort in deze blog!