• Word lid van onze online leeromgeving voor leerlingen
  • Ga voor een schooljaar zonder zorgen met de Slimme Weekplanner
  • Vraag een training of workshop aan op jouw school
  • Check onze wekelijkse studietips in de blog

Studietips

Tips, tricks en studiehacks om jouw studentenleven makkelijker te maken.

Klik op een thema of bekijk onderaan alle tips!

 


Alle tips

 

Goede voornemens

Heb jij je goede voornemens ook al weer uitgesteld naar 2024?ย Misschien wilde je wel beginnen plannen dit semester of zou je op tijd beginnen leren voor je toetsen. Of wie weet zou jij jezelf meer me-time gunnen.๐Ÿ‘‰ Veranderen is niet makkelijk. Jezelf een nieuwe gewoonte aanleren vraagt veel energie en wilskracht!

Lees meer »

Een kijkje in je brein

Heb ik al gezegd dat ik gefascineerd ben door de hersenen? ๐Ÿ™ƒ๐ŸŽ“ Daarom ben ik psychologie gaan studeren!En ik lees nog regelmatig boeken over topics zoals concentratie, ons geheugen, maar ook over mindset en geluk. Het boeit me eindeloos!Hoe je leert, hoe je iets onthoudt (en vergeet) en waarom je soms afgeleid bent, ... Het antwoord vind je tussen je oren. ๐Ÿง Daarom vertel ik mijn leerlingen niet alleen ๐—›๐—ข๐—˜ ze kunnen leren, maar ook ๐—ช๐—”๐—”๐—ฅ๐—ข๐—  dat zo is. Zo begrijpen ze hoe het werkt en krijgen ze inzicht in hun brein (=metacognitie).๐—Ÿ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ ๐—บ๐—ฒ๐˜๐—ฎ๐—ฐ๐—ผ๐—ด๐—ป๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ถ๐—ด๐—ต๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ณ๐—ณ๐—ฒ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ป ๐—ฝ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—ผ๐—ฝ ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ผ๐—ผ๐—น!Is dat niet geweldig? ๐Ÿ˜€Om die reden kun je in onze online leeromgeving, het ๐—ข๐—ป๐—น๐—ถ๐—ป๐—ฒ ๐—Ÿ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ, heel wat ontdekken over onze hersenen.Zo vind je allerlei weetjes over concentratie, begrijp je hoe je iets onthoudt, leer je hoe je jezelf kunt motiveren en snap je hoe ons brein leert.

Lees meer »

Ezelsbruggetje

Iedereen kent wel zoโ€™n klassiek trucje om ingewikkelde leerstof te onthouden. ๐Ÿง ๐Ÿงญ Denk maar aan de windrichtingen: โ€˜Nooit Opstaan Zonder Wekkerโ€™ of dat trucje met je knokkels om het aantal dagen van de maand te bepalen.Zulke ezelsbruggetjes blijven je hele leven lang hangen, is dat niet geweldig?๐Ÿคท Maar wat is dat nu eigenlijk, zoโ€™n ezelsbruggetje?

Lees meer »

Huiswerkplanner

Hoe kun je zo productief mogelijk je huiswerk maken? โšกDat vroeg ik me af bij de opstart van onze huiswerkklas.Dus speciaal voor onze leerlingen van de huiswerkklas maakte ik deze huiswerkplanner.Over deze planner is heel goed nagedacht, want ik wil natuurlijk dat mijn leerlingen gemotiveerd en gefocust blijven. ๐Ÿ™‚๐Ÿ” Zo moeten ze hun huiswerk heel concreet opschrijven, zodat ze achteraf niet nog een keer die agenda of Smartschool moeten boven halen.โณ๏ธ En schatten ze in hoe lang ze denken bezig te zijn met elke taak. Een belangrijke vaardigheid als het gaat over plannen!๐Ÿ’ก Ook bepalen ze van te voren de volgorde waarin ze te werk gaan. Eerst een makkelijke oefening of eerst het moeilijkste achter de rug?๐ŸŽ En ten slotte bedenken ze meteen hoe ze zichzelf gaan belonen als het huiswerk af is!

Lees meer »

Studeren met muziek

Blokken op beats of toch maar studeren in stilte? ๐Ÿคทโ€โ™€๏ธAls student moest het bij mij muisstil zijn tijdens het leren.Maar ik zie meer en meer hoe leerlingen met muziek studeren en huiswerk maken. Ik begreep maar niet hoe ze dat voor elkaar kregen. ๐ŸคฏWant werkt dat wel? Leidt dat niet juist af?Het is al wel langer geweten dat muziek ervoor kan zorgen dat je je beter kunt focussen.๐Ÿ‘‰ Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de radio ingezet om de productiviteit van fabriekarbeiders te vergroten.๐Ÿ‘‰ Ook was er een chirurg in Amsterdam die tijdens zijn operaties absouut stevige rockmuziek wilde horen om zich beter te concentreren.Al werkt dat niet altijd en voor iedereen!

Lees meer »

Nog niet uitgeleerd?

Over welk onderwerp kun jij nog een tip gebruiken? Deel het hier en wie weet verschijnt jouw topic binnenkort in deze blog!