• Word lid van onze online leeromgeving voor leerlingen
  • Ga voor een schooljaar zonder zorgen met de Slimme Weekplanner
  • Vraag een training of workshop aan op jouw school
  • Check onze wekelijkse studietips in de blog

Studietips

Examens

Is jouw studieplek studyproof?

Door je studieplek wijs te kiezen en goed te organiseren, kun je beter studeren! 🤓Hoe doe je dat dan?🥰 KIES EEN FIJNE STUDIEPLEKJe zult wel gemerkt hebben dat je heel wat tijd doorbrengt op je studieplek. Het is daarom écht wel belangrijk dat jij daar graag zit. Hoe beter je je voelt in die ruimte, hoe minder je er tegen op zult zien om er tijd in door te brengen.🌵 Ik word heel gelukkig van natuurlijk daglicht en veel groen! Daarom heb ik in Het Leeratelier een groot raam en staat er in elke hoek wel een plant.Uit onderzoek is gebleken dat voldoende daglicht en planten op je bureau zorgt voor minder stress en een hogere concentratie. Niet mis, toch?🏠 Bedenk eens in welke ruimte van je woning jij je goed voelt en waar je wel eens een studiehoekje zou kunnen inrichten. Als je dat moeilijk vind, probeer dan te bedenken welke ruimte je anders zou kunnen aankleden, inrichten of opruimen om er toch een aangename studieplek van te maken.🤫 KIES EEN RUSTIGE STUDIEPLEKBen jij snel afgeleid? Dan is dit een hele belangrijke! Zorg dat je een plek in huis kiest waar het stil is. Dus niet in aan de keukentafel, wanneer er nog twee kleine broers rondrennen, je vader luid telefoneert en je moeder aan het stofzuigen is. Beter kies je een afgezonderde plek waar je de deur gewoon kan toe doen om de meeste geluiden te blokkeren.😎 ORGANISEER JE STUDIEPLEKStuderen kan al moeilijk genoeg zijn, dus maak het je gemakkelijk! Leg alles wat je meteen nodig hebt klaar. (vb. je laptop, atlas, ...) Zo moet je tijdens het studeren niet om de haverklap opstaan, want dat vergroot de kans op afleidingen. Onderweg kun je namelijk ook afgeleid worden.Alles wat je niet nodig hebt, haal je van je bureau.

Lees meer »

Het Meerkeuze Dilemma

1️⃣ Lees de vraag en bedenk eerst zelf een antwoord zonder de opties te bekijken.👉 Op die manier raak je niet afgeleid of verward door de verschillende antwoordmogelijkheden.2️⃣ Staat het antwoord er tussen en ben je zeker dat de andere opties niet juist zijn?👉 Doe dan wat je moet doen.3️⃣ Is het toch niet zo duidelijk welke antwoordoptie de beste is?👉 Vaak heb je vier keuzes. Meestal is het zo dat er eentje tussen zit die duidelijk niet in het rijtje past. Na wat nadenken kun je ook vaak een tweede optie elimineren.👉 Nu moet je misschien twijfelen. Beide alternatieven kunnen enigzins kloppen. Zoek niet naar het perfecte antwoord, maar naar het beste antwoord.👉 Denk na en vergelijk de twee opties. Maak dan een keuze.Eeuwige twijfelaar? Verander je antwoord pas als je 300% zeker bent dat het fout is.Je 1e keuze is vaak de goede. Succes!!🍀#HetLeeratelier #keuzestress #meerkeuzevraag #keuzesmaken #keuzes #twijfelen #twijfelaar #keuze #kiezen #multiplechoice #kiezenisverliezen #studietip #studeren #lerenleren #blokken #fokdeblok #examenperiode #examenstress #examens #hogeschool #universiteit #student

Lees meer »

Help, ik heb mondeling examen!

5 Tips om de confrontatie met je docent tot een goed eind te brengen:1️⃣ Begroet bij het binnenkomen je leerkracht. Een zelfzekere houding zorgt automatisch voor meer zelfvertrouwen.2️⃣ Benadruk de punten waar je leerkracht tijdens de les op heeft gehamerd. Zo weet hij/zij dat jij goed hebt opgelet en haal je de punten aan waar je leerkracht veel belang aan hecht.3️⃣ Bloednerveus? Deel dat gerust met je leerkracht. Je bent écht niet de eerste student die staat te bibberen op zijn benen tijdens een mondeling examen. Je leerkracht zal hoogstwaarschijnlijk begrip tonen en daarmee ben jij misschien wat gekalmeerd.4️⃣ Durf hardop nadenken, ook al ben je niet zeker. Aan de (non-verbale) reactie van de docent weet je vaak meteen of je op het goede spoor zit. Misschien helpt hij/zij je wel een eindje op weg, als je de bal mis slaat.5️⃣ Vraag nooit of je geslaagd bent als je het lokaal verlaat. Dat getuigt van wenig zelfkennis. Loop even assertief naar buiten zoals je naar binnen liep.

Lees meer »