• Word lid van onze online leeromgeving voor leerlingen
  • Ga voor een schooljaar zonder zorgen met de Slimme Weekplanner
  • Vraag een training of workshop aan op jouw school
  • Check onze wekelijkse studietips in de blog

Studietips

Studeren

Studeren met muziek

Blokken op beats of toch maar studeren in stilte? šŸ¤·ā€ā™€ļøAls student moest het bij mij muisstil zijn tijdens het leren.Maar ik zie meer en meer hoe leerlingen met muziek studeren en huiswerk maken. Ik begreep maar niet hoe ze dat voor elkaar kregen. šŸ¤ÆWant werkt dat wel? Leidt dat niet juist af?Het is al wel langer geweten dat muziek ervoor kan zorgen dat je je beter kunt focussen.šŸ‘‰ Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de radio ingezet om de productiviteit van fabriekarbeiders te vergroten.šŸ‘‰ Ook was er een chirurg in Amsterdam die tijdens zijn operaties absouut stevige rockmuziek wilde horen om zich beter te concentreren.Al werkt dat niet altijd en voor iedereen!

Lees meer »

Effectieve studiemethode: Braindump

Veel leerlingen kijken me raar aan als ik het heb over de braindump. Het is dan ook niet zo'n klassieker. Daarom kon je die laatst ook terug vinden in deĀ #ChillLerenChallenge, zodat de braindump de aandacht krijgt die hij verdient!

Lees meer »

Studiehack: chunking

Wist je dat... Een mens maar +/- 7 items kan onthouden in het kortetermijngeheugen? šŸ§ Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar gemiddeld passen er tussen de 5 tot 9 items in. Niet zo bijster veel dus!Je kan het kortetermijngeheugen daarom een beetje zien als een klein doosje met 7 vakjes. Als die vakjes vol zijn en we willen er nog iets bij stoppen, moet er iets anders weer uit de doos verdwijnen.Als we ons kortetermijngeheugen dus overladen met te veel items, zullen we oudere items vergeten.šŸ’” Gelukkig is er ā€˜chunkingā€™ - Een trucje dat je heel wat tijd bespaart en de grenzen van je geheugen verruimt.

Lees meer »

Studyfood voor je brein

Wil je weten waar jouw brein blij van wordt?šŸ˜ŠHier enkele voedingstips voor studenten in de ā€˜blokā€™!āœ… Sla je ontbijt nooit over. Je hersenen hebben brandstof nodig om te studeren. Anders zul je meer moeite hebben om je te blijven concentreren.āœ… Krijg jij soms zin om te snacken als je studeert? Leg een schaaltje druiven of studentenhaver op je bureau of houd een banaan bij de hand. Zo hoef jij niet bij elk hongertje op te staan en kies je meteen voor een gezond tussendoortje.āœ… Let op met suikerrijke of cafeĆÆnerijke drankjes, zoals energiedrank, frisdrank en koffie. Je krijgt er misschien even een ā€˜rushā€™ van, maar voor je ā€™t weet beland je in een energiedip.āœ… Zorg dat je altijd een groot glas of een fles water in de buurt hebt staan. Dat maakt dat je regelmatig een slokje neemt, ook al heb je niet zoā€™n dorst. Een tekort aan vocht haalt je uit je focus!Dus ga nog even shoppen in de supermarkt of vergezel je moeder op zaterdagochtend om een ā€˜examen-survivalpakketā€™ samen te stellen vol granen, noten, fruit en groenten!Wat staat er bij jou op het menu tijdens de blokperiode?#fokdeblokĀ #studentenlevenĀ #studentĀ #studentenhaverĀ #blokperiodeĀ #examenperiodeĀ #studerenĀ #lerenlerenĀ #studietipsĀ #voedingĀ #studiecoachĀ #studiebegeleidingĀ #studiebegeleiderĀ #concentratieĀ #concentrerenĀ #concentratiestoornisĀ #leerproblemenĀ #lerenleren

Lees meer »