Terug

Hoe leren je hersenen?

Die roze spons tussen je oren

Je hersenen zijn speciaal. Er is veel wat we al weten over het menselijke brein, maar er is ook een hoop wat we nog niet weten. Eigenlijk is je brein te groot om hem in je hele leven echt helemaal vol te krijgen met kennis.

Bijzonder toch? Dat er meer in past dan wij er zelf in kunnen stoppen. Laten we eens gaan kijken op welke manier onze hersenen iets leren.

Train je brain!

Heb je weleens geprobeerd een marathon te lopen? Dat is 42 kilometer en 195 meter. Voor nu, zo zonder te trainen, lijkt dat toch echt een onmogelijk plan. Maar er zijn mensen die het kunnen. Dat komt omdat zij trainen. Als je begint met trainen gaat het moeizaam en zijn het slechts een aantal kilometers die je vol kunt houden.

 

Maar wanneer je vaker traint zal je merken dat je beter wordt. Je lichaam kan meer aan. Voor je het weet, kun je iets waarvan je nooit dacht dat het mogelijk was, zoals het lopen van een marathon! Bij je brein werkt het eigenlijk net zo. Hoe meer je traint, hoe meer je kunt leren. Je leert je brein om steeds meer en steeds moeilijker leerstof te verwerken.

Maar hoe leren we nu eigenlijk?

Ik neem je mee op een tocht door de jungle om precies dát aan je uit te leggen.

 

Een wandelpad in je brein

Wat dit te maken heeft met je brein? 

Je hersencellen, ook wel neuronen genoemd, maken contact met elkaar doormiddel van het doorgeven van een signaal, en creëren een klein paadje. Denk aan het paadje dat je maakt als je voor het eerst door de jungle loopt.

Hersencellen hebben zich verbonden met elkaar zoals op je onderstaande afbeelding kunt zien.

- Wist je dat... je zo'n 86 miljard hersencellen tussen je oren hebt? -

Als deze verbinding vaker gemaakt doordat je de leerstof herhaalt of gebruikt, verandert er iets in je brein. De verbindingen worden sterker en contact tussen de hersencellen gaat makkelijker. Je hersencellen kunnen de signalen nu ook sneller doorgeven.

- Als je iets leert, verander je de structuur van je hersenen. -

Van wandelpaadje naar snelweg

Uiteindelijk ontstaat er een neurale snelweg in je brein! Vanaf dat moment veranderen deze signalen in iets sterkers, namelijk een herinnering, een vaardigheid, een geleerd feit. Vanaf dat moment heb je geleerd!

 

Leren is dus het vormen van nieuwe, sterke en uitgebreide neurale netwerken.

Dat doe je door training. Dat kan met een goede studiemethode, veel herhaling en voldoende motivatie en concentratie komen dan goed van pas! Ga dus vooral verder op ontdekking in het Online Leeratelier om meer te weten te komen.

Terug