Eerste hulp bij black-outs

Heb je zó je best gedaan...

 

Heb je zo je best gedaan en dan weet je helemaal niks meer!

Ken je dat? Je hebt goed geleerd voor een toets, je begreep de leerstof, maar dan… Als die toets voor je ligt, klap je dicht. Er komt he-le-maal niks. Paniek!

 

Twee oorzaken, twee tips

Ja, dat is vervelend. Maar wat doe je eraan?

Het is goed om te weten waar de oorzaak ligt. 

 

Enerzijds kan het liggen aan je voorbereiding. Heb je wel écht actief geleerd? Heb je de leerstof voldoende herhaald en ben je wel lang genoeg bezig geweest? Het kan namelijk zijn dat je de leerstof niet goed hebt opgeslagen in je geheugen. Dan is het vanzelfsprekend ook moeilijk om deze terug te vinden!

 

TIP: Kies daarom voor een actieve studiemethode waarin je hersenen aan het werk worden gezet om de leerstof goed te onthouden en herhaal minstens 3 x je leerstof.

 

Anderzijds kan ook de stress en (faal-)angst ervoor zorgen dat je geheugen blokkeert. En dan kan je nog zo goed gestudeerd hebben. 

 

TIP: Let op je ademhaling en kijk even weg van je blad. Zolang de stress er is, zul jij je antwoorden niet vinden. Blijf ook niet te lang staren naar een moeilijke vraag en begin met de allermakkelijkste! Als je die al weet, krijg je een boost van zelfvertrouwen en wordt het wat rustiger in je hoofd.

 

Wat is jouw beste tip om met een black-out om te gaan?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.