Dingen uit je hoofd leren

Hoe leer je een reeks woorden of zinnen uit je hoofd? 🤔

🎓 Op de hogeschool volgde ik het Engelstalige keuzevak ‘Forensic Psychology’. Super interessante leerstof, maar heel veel begrippen en kenmerken die ik allemaal maar moest kunnen opsommen op het examen. Zo moest ik achttien persoonlijkheidstrekken van een psychopaat kunnen opnoemen met voor elke trek de volledige uitleg.

Wil je weten hoe ik dat heb aangepakt?

✏️ Deze kenmerken werden ook nog eens gegroepeerd in vier facetten. Zo kon ik in elk facet dus vier of vijf kernwoorden (voor elk kenmerk één) aanduiden die ik vervolgens in m’n hoofd zou stampen. Door dat ene kernwoord te onthouden zou ik vervolgens de rest van de uitleg er bij kunnen vertellen. Ik zorgde er dus voor dat ik alle kernwoorden goed begreep.

💡 Vervolgens schreef ik elke eerste letter op per kernwoord en bedacht ik een nieuw woord met die letter waar ik een zin mee kon vormen. Die zin kon zelfs met de leerstof te maken te hebben! Als dat niet zo was, probeerde ik toch op een gekke manier een verband te leggen met behulp van wat fantasie en verbeelding.

🧠 Als ik dat voor allevier de facetten gedaan had, hoefde ik maar vier zinnetjes te onthouden, waar ik ondertussen al een soort logisch verhaaltje van had gemaakt.
Zo ging ik van achttien begrippen met uitleg naar één kort verhaaltje.
Door die vier zinnetjes op te noemen, kon ik meteen alle kernwoorden oproepen uit m’n geheugen en kwam de uitleg vanzelf omdat ik die goed begrepen had!

💪 Probeer het ook eens! Begin eerst met een kortere woordenlijst om te oefenen, zoals drie kenmerken van een democratie of vijf gevolgen van de opwarming van de aarde.
Heb je alleen maar lange lijsten? Deel ze dan op in stukjes of categorieën.

Veel succes! 😊

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.