Je mag best lui zijn als je leert

Lekker lui leren?

 

Drie keer je theorie overschrijven, veel te veel leerstof in je samenvatting proppen, urenlang achter je boeken zonder pauze en alle woorden die maar een béétje van belang zijn markeren met je fluostift. 🤯

Dat hoeft toch helemaal niet?

Nee hoor, je mag gerust lui zijn als je leert! 😌

Ik zei dit laatst tegen een leerling en die keek mij met grote ogen aan. 𝗝𝗲 𝗵𝗼𝗼𝗿𝘁 𝗺𝗶𝗷 𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗼𝗻𝗱𝗶𝗴𝗲𝗻 𝗱𝗮𝘁 𝗷𝗲 𝗷𝘂𝗶𝘀𝘁 𝗮𝗰𝘁𝗶𝗲𝗳 𝗺𝗼𝗲𝘁 𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗱𝗮𝘁 𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗺𝗼𝗲𝗶𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗵𝗼𝗼𝗿𝘁 𝘁𝗲 𝘇𝗶𝗷𝗻! Dat klopt ook.

Toch zijn er heel wat dingen waarop je je energie kunt besparen, omdat ze gewoon niet effectief zijn:

Zo doe je dat!


Stop met overschrijven!

Het lijkt wel effectief en zinvol om je leerstof meerdere keren over te schrijven. Je bent tenslotte een enorme inspanning aan het doen!

Wel, je hand dan toch. Want je hersenen hebben hier niet veel aan en leren niet veel op die manier.

Schrijf niet te veel in je samenvatting.

Verwerk jij soms ook te veel overbodige zaken in je samenvatting?

Wees lui en een stuk selectiever in wat je meeneemt in je samenvatting. Probeer enkel de hoofdzaken er uit te halen en verlies minder tijd aan bijzaken.

Het is oké om pauzes te nemen.

Urenlang achter je bureau zonder pauze?

Knap! Maar pauzes nemen helpen juist om je beter te kunnen focussen! Neem dus gerust een break van je studiesessie.

Laat je fluostiften gerust!

Licht jouw cursus ook op van al die fluokleurtjes? Dat maakt het een pak onoverzichtelijker om te leren en de kans blijkt groot dat je het grote plaatje uit het oog verliest.

Pak dus alleen je fluostift in de hand als het écht nodig is om iets aan te duiden.Je mag dus gerust een beetje lui zijn als je studeert. 😉#samenvatten #fluo #lui #studie #studiebegeleider #leerstrategie #leerstof #onderwijs #middelbaar #leerling #focus #hulpbijleren #leerproblemen #faalangst #lerenleren #studeren #studiehulp #studiecoach #studiebegeleider #leerstrategie #leerstof #onderwijs #middelbaar #leerling #focus

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.