Focus & concentratie

Wat betekent concentratie?

Concentratie wordt beschreven als de mogelijkheid om je langdurig op een taak te richten, ook wel volgehouden aandacht genoemd. 

 

Waarom raak je afgeleid?

Soms heb je een goede concentratie en soms niet, hoe komt dat nu?

 

 

Stel je bent aan het studeren en je krijgt een berichtje binnen over wat je straks wil eten. Op dat moment verleg je je aandacht gedeeltelijk naar dat smsjeOndertussen blijft een ander deel bij wat je oorspronkelijk aan het studeren was.

 

Wanneer je weer wilt doorgaan met studeren gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Een tweesplitsing van je aandacht tussen studeren en je eetplannen van vanavond.

 

Volgens neuro-psycholoog Mark Tichelaar komt afleiding door de wisselingen in je aandacht. 

 

“Als je van de ene taak meteen doorgaat naar de andere taak, blijft een deel van je aandacht bij de vorige taak achter. Met als gevolg dat je minder hersencapaciteit kunt gebruiken voor de nieuwe taak” – Mark Tichelaar 

 

Dus op het moment dat jouw concentratie daalt betekent dit dat er een wisseling plaatsvindt in je aandacht. Dus dat er eigenlijk nog iets anders gaande is dan dat je met je neus in je boeken zit.

 

Waar gaat het mis en wat kun jij doen?

Je kunt spreken van vier concentratielekken. Bij elk lek geef ik je meteen een tip!

 

Te weinig prikkels

Dit lek heeft te maken met verveling. Je hersenen hebben heel wat prikkels nodig. Daar worden ze nu eenmaal gelukkig van. Is je taak te makkelijk of te saai? Dan gaan ze op zoek naar afleiding.

 

Maak je taak iets moeilijker door bijvoorbeeld sneller te lezen, geef jezelf een deadline of doe iets simpels ernaast dat geen bewuste aandacht eist. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan je favoriete afspeellijst op Spotify.  

Te veel interne prikkels

Wanneer je tijdens het studeren wordt overvallen door afleidende gedachten, kun je je ook lastig concentreren. Je moet misschien nog boodschappen doen straks of je denkt plots aan een mailtje. Door al die dingen aan je hoofd, vermindert je focus.

 

Schrijf die zaken van je af op een blaadje of plan ze in, zodat ze niet ongewenst oppoppen in je hoofd. Zodra je ze van je afschrijft, zul je meer ruimte krijgen in je hoofd en kun je je dus beter concentreren op je huidige taak.

 

Te weinig brandstof

Soms lukt het concentreren niet, omdat je simpelweg geen fut hebt. Misschien ben je al uren aan het leren of heb je weinig gegeten of geslapen. Daardoor blijft je focus steeds vaker weg en krijg je op den duur niet veel werk meer verzet.

 

Neem geregeld een pauze of kies voor de pomodoro-techniek.

Het is belangrijk dat je tijdens die pauzes je brein even een break geeft en écht laat ontspannen. Dus loop een rondje door het huis of haal even een frisse neus.

Te veel externe prikkels

Moeilijke en ingewikkelde taken, stellen we graag uit. En niet altijd omdat we niet gemotiveerd zijn, maar soms ook, omdat we niet ongestoord kunnen werken. Een moeilijke les leren is dan ook niet ideaal met je kleine zusje of broertje om je nek, je moeder die stofzuigt of je pa die net de televisie naast je opzet.

 

Kies je studieplek bewust uit. Ben je thuis snel afgeleid? Ga dan eens studeren in de bib of zet een noise-cancelling koptelefoon op. Zet daarnaast ook je gsm op stil of leg 'm zelfs in een andere kamer, als die nog steeds naar je blijft lonken.