Waarom jij zo graag uitstelt

 

Procrasti-wat?

 

Procrastinatie of uitstelgedrag is het uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Dit kan gaan over je mails beantwoorden tot het studeren van een examen. "Morgen is er nog een dag", luidt het vaak bij studenten die uitstelgedrag vertonen.

 

 

Waarom doen we het dan?

 

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een taak uitstelt. Het kan liggen aan prestatiedruk, bijvoorbeeld. Dit is een vorm van stress die zowel van buitenaf (vb. je ouders of leraar) als van binnenuit (vb. wanneer je de lat te hoog legt vor jezelf) kan komen. 

Ook jongeren met faalangst kunnen uitstelgedrag vertonen, omdat zij niet graag beoordeeld worden op hun kunnen. 

Misschien heb je gewoon geen interesse in de taak. Als je niet gemotiveerd bent en/of de taak niet leuk is om uit te voeren, zul je ook sneller uitstellen.

En al ben je ervan overtuigd dat je de taak wel goed kunt uitvoeren, is er altijd wel iets interessanter om te doen. Jongeren die snel afgeleid zijn zullen hun concentratie er niet lang genoeg kunnen bijhouden om de taak af te werken. En zo wordt dit ook weer opzij gezet voor een andere keer.

 

 

Wat zijn de gevolgen?

 

Iedereen die wel eens een schooltaak heeft uitgesteld weet heel goed wat dat met hen deed. Het moment dat je beslist iets uit te stellen, geeft misschien wel rust in je hoofd. Maar dat is natuurlijk van korte duur. Want plots is het 'morgen' en blijkt dat je nog steeds geen zin hebt in die taak. Maar gelukkig is zelfs na morgen weer een nieuwe dag! En zo blijf je dus aan de gang...

Als je een taak maar blijft uitstellen, kom je in een vicieuze cirkel terecht:

Omdat je niet wil of kan beginnen aan de taak kan je nerveus worden of stress krijgen, en deze stress kan er voor zorgen dat je niet wil of kan starten met een bepaalde taak. 

Die stress kan dan weer zorgen voor klachten als piekeren, slapeloosheid, vermijdingsgedrag, ...

 

 

Pak je uitstelgedrag aan!

In Het Leeratelier wordt er vanuit heel wat hoeken gewerkt om inzicht te krijgen in dit uitstelpatroon en oplossingen te vinden voor zowel je planning als je denkwijze. Ben ik de coach voor jou? Neem dan gerust contact met me op!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.