Zo snel vergeet je iets

 

Net als je de toets voor je neus hebt liggen, weet je het niet meer. 😬

Super vervelend, zeker als je zo je best hebt gedaan! Maar waarom laat je geheugen je dan soms zo in de steek? Waarom vergeten we dingen?

🧠 Soms is de informatie niet goed opgeslagen, of heb je er te lang niks mee gedaan. Het kan ook zijn dat je de leerstof niet meer terug kunt vinden in je geheugen. Ken je dat ‘op het puntje van je tong’-gevoel? Dat je weet dat je het weet, maar er maar niet kunt opkomen.

Of gewoon een totale black-out. Zo frustrerend!

🧔 Hermann Ebbinghaus, een psycholoog uit de 19de eeuw, bestudeerde hoeveel je precies vergeet en hoe snel dat gaat. Die informatie goot hij in zijn wereldberoemde ‘vergeetcurve’. De curve bestaat uit een lijn die eerst kei hard naar beneden daalt en dan rustig verder doorzakt.

📉 Hieruit kunnen we zien dat vlak na een studiemoment we nog 100% kunnen weten wat we net geleerd hebben. Twintig minuutjes later schiet daar maar 60% van over en na één uur is dit al minder dan de helft! Op het einde van de curve kun je aflezen dat we na één maand nog 20% weten.

😱 Geen paniek! Gelukkig hoeft dit niet het einde van je schoolcarrière te betekenen en zijn er genoeg trucjes om je leerstof wél lang te onthouden, zoals het gebruiken van een actieve studiemethode (mindmappen, structureren, enz.), regelmatig herhalen, gebruik maken van ezelsbruggetjes, jezelf toetsen, …

Welke trucjes ken jij om dingen niet zo snel te vergeten? 👇🙂

#ebbinghaus #vergeetcurve #vergeten #ikweethetniet #leren #geheugen #memory #school #studeren #psychologie #studiemethode #herhalen #studiebegeleiding #studiecoach #middelbaar #onderwijs #lageronderwijs #hogeronderwijs #toets #examen

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.