Deze studiemethodes werken niet!

 

Oeps, doe jij dit ook? 🙈

Het kan zijn dat ik je hier van je sokken blaas of dat ik je hele studiestrategie in de war schop, maar ik doe niets liever als dat jou kan helpen om de rest van je studentencarièrre efficiënter te leren en minder tijd te verliezen. 😊

✖️ De eerste en populairste methode is ‘lezen’.

Heel veel leerlingen lezen hun handboek, hun werkboek, notities en lezen ze opnieuw en opnieuw. Klinkt erg simpel, maar kost enorm veel tijd.
Uit onderzoek bleek dat het lezen van je leerstof niet leidt tot het beter begrijpen van die leerstof. En het is ook niet zo dat je na elke leesbeurt, de leerstof nóg beter kunt onthouden.

✖️ Een andere methode 'kernwoorden aanduiden' die ik ook erg vaak tegenkom, gaat al een stapje verder.

Veel studenten lezen hun studieboeken met een markeerstift of potlood in de hand. Ze duiden woorden of zinnen aan en zetten kruisjes of notities in de kantlijn. Dat is ook een gemakkelijke methode, maar hij leidt niet of nauwelijks tot betere studieprestaties. Een grote valkuil hier is dat je te veel zaken aanduidt. Dat je zoveel onderlijnd hebt, dat het overweldigend is en daarbij zit het nog niet eens in je hoofd.

🤔 Waarom werkt dit nu niet?

Lezen en af en toe iets aanduiden is een hele passieve vorm van leren. Je doet niets met de leerstof, je gaat er niet mee aan de slag. In tegendeel: je staart er gewoon naar.

📝 Een kanttekening:

Hoofdzaken aanduiden is niet slecht, maar mag niet gezien worden als een studiemethode op zich, maar eerder als een eerste stap. En daarnaast zou je veel zuiniger moeten zijn met je fluostiften. Duid alleen aan wat écht belangrijk is. Een belangrijk begrip, een conclusie of getallen die je moet onthouden.

✔️ Wil je efficiënt studeren deze examenperiode?

Doe dan iets met de leerstof! Zet het om in eigen woorden, maak een oefentoets, leg verbanden, zoek naar toepassingen... Kom in actie!

#lezen #markeren #kernwoorden #studeren #leren #examens #leerstof #blokken #studiemethode #leerstrategie #examenperiode #fokdeblok #secundaironderwijs #hogeronderwijs #universiteit

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.