Effectieve studiemethode: Braindump

Ken jij de braindump al?

Veel leerlingen kijken me raar aan als ik het heb over de braindump. Het is dan ook niet zo'n klassieker. Daarom kon je die laatst ook terug vinden in de #ChillLerenChallenge, zodat de braindump de aandacht krijgt die hij verdient!

Het leuke aan deze methode is dat ie supergemakkelijk toe te passen is en je kunt 'm altijd inzetten.

 

Waarom is deze methode effectief?

We zijn vaak heel lang bezig met de leerstof in ons hoofd te krijgen, maar vergeten vaak te oefenen om de leerstof ook weer uit ons hoofd te halen. En dát is natuurlijk wat we doen tijdens een toets. Dus ook dat kunstje kan wel wat aandacht gebruiken.

 

Daarom is het de bedoeling dat je bij een braindump diep in je geheugen graaft en alles op schrijft wat je weet over een bepaald onderwerp of les. Telkens als je probeert de leerstof uit je hoofd te halen, blijft die leerstof beter zitten en onthoudt je ze langer.

 

Tijd voor een braindump!

 

Eigenlijk is het altijd een goed moment om de braindump in te zetten. Bepaal wanneer jij het liefst je Braindump invult of herhaal het op meerdere momenten om de leerstof nóg beter te onthouden!

 

1️⃣ Vlak voor je gaat studeren: om na te gaan hoeveel leerstof je hebt onthouden door de lessen te volgen in de klas.

 

2️⃣ Tijdens het studeren: om te checken hoeveel je al kunt opschrijven en welke leerstofonderdelen nog wat extra aandacht kunnen gebruiken.

 

3️⃣ Na het studeren, m.a.w. vlak voor de toets of het examen: om te controleren of alles in je hoofd zit.Aan de slag!

 

1️⃣ Bepaal het onderwerp, de les of het hoofdstuk waarover je een braindump wil maken.

2️⃣ Sla die boeken dicht en pak de bijhorende download van de braindump* voor je neus. Geef jezelf nu minstens vijf minuten om álles op te schrijven wat je weet over dit onderwerp.

3️⃣ Controleer nu aan de hand van je leerstof en vul je braindump aan waar nodig.

 

Succes ermee!*Ben jij lid van het Online Leeratelier? Dan vind je de Braindump terug tussen de downloads onder de titel 'Blokken als een Baas'. #HetLeeratelier #braindump #studiecoaching #studiebegeleiding #studiebegeleider #studiemethode #lerenleren #studeren #student #herhalen #leerstof #examenstress #beterleren #beterstuderen #studietips

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.