Ezelsbruggetjes

 

Iedereen kent wel zo’n klassiek trucje om ingewikkelde leerstof te onthouden.


🧭 Denk maar aan de windrichtingen: ‘Nooit Opstaan Zonder Wekker’ of dat trucje met je knokkels om het aantal dagen van de maand te bepalen.
Zulke ezelsbruggetjes blijven je hele leven lang hangen, is dat niet geweldig?

🤷 Maar wat is dat nu eigenlijk, zo’n ezelsbruggetje?

Het is een trucje om je geheugen te helpen (=mnemotechniek). Vaak is het ezelsbruggetje zelf nonsens, maar is het wel eenvoudig of grappig genoeg om te blijven hangen in je geheugen.

💡 Het is ook heel leuk om zelf ezelsbruggetjes te bedenken voor moeilijke leerstof.
Probeer eens een acroniem: een woord gevormd door de eerste letters van andere woorden of maak nieuwe woorden met elke eerste letter en vorm zo een (gekke) zin (zoals we doen voor de windrichten!)

📐 Of voor wiskunderegels: kende je deze al? Sinus = Overstaande zijde / Schuine zijde, Cosinus = Aanliggende zijde / Schuine zijde, Tangens = Overstaande zijde / Aanliggende rechthoekszijde.
Bovenstaande regels zijn enorm verwarrend dus vereenvoudigen we dit tot SOS-CAS-TOA. (Steeds de eerste letters van de kernbegrippen) Veel gemakkelijker om te onthouden!

🚁 Voor Frans kan het ook: wanneer gebruik je welk accent? Denk aan het woord hélicoptère: eerst stijgt die op (é) en dan landt hij (è).

🧠 Je kunt heel wat trucjes terugvinden op het internet maar wees zelf ook eens creatief! Zorg er altijd voor dat je ezelsbruggetje eenvoudig of grappig genoeg is om te blijven onthouden.

 

Lees hier hoe ik een gigantische brok aan leerstof heb kunnen onthouden aan de hand van zo'n ezelsbruggetje.

Veel succes!

Ken jij nog een leuk ezelsbruggetje? Drop die dan in de comments! 👇

#ezelsbruggetje #studiehack #leertruc #kofschip #onthouden #mnemotechniek #lerenleren #acroniem #hersenen #brein #studeren #studie #studiemethode #leermethode #leerstrategie #plannen #multitasken #concentratie #focus #agenda #energie #leren #huiswerk #huistaak #toets #ondewijs #middelbaar #hogeronderwijs #lageronderwijs #secundaironderwijs

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.