Hoe werkt motivatie?

Is jouw motivatie voor school ook vaak ver te zoeken? šŸ˜‘

Ik vertel je waarom en hoe je die motivatie beter kan vasthouden!

WAT IS MOTIVATIE? šŸ§

šŸ§² Motivatie is de wil om je in te zetten voor een taak, je aangetrokken voelen tot die taak en er plezier in hebben. Dus heel logisch dat die soms verdwenen is vanaf het moment dat jij je schoolboeken op tafel legt.

šŸŽ¾ Wanneer ben je dan wel gemotiveerd? Voor taken of activiteiten die jij wél leuk vindt zoals bijvoorbeeld dansen, skaten, gamen, muziek spelen, …
En waarom? Omdat die dingen gewoon fijn zijn om te doen. En dat zijn je wiskunde-oefeningen lang niet altijd. Iets waar je voor gemotiveerd bent, omdat de activiteit op zich leuk is, wordt intrinsieke motivatie genoemd.

šŸŽ Daarnaast heb je ook externe motivatie: Is de activiteit niet zo interessant op zichzelf, maar doe jij het vooral voor een aangenaam gevolg of beloning ervan? Vb. Een saai hoofdstuk studeren om een goed rapport te kunnen laten zien aan je moeder, zodat je naar dat tuinfeestje mag.

šŸ¤© Als je het dus moeilijk vindt om aan een vervelende taak te beginnen, probeer er dan altijd het goed gevolg van in te zien. Vb. “Als ik deze taak goed afrond, krijg ik een goed punt, twee trotse ouders en later een leuke, goedbetaalde job!” Die laatste ‘beloning’ ligt natuurlijk ver weg. Maar voor sommige leerlingen kan dat alsnog een goeie motivator zijn.

šŸ¤·‍ā™‚ļø Wordt jij hier niet enthousiast genoeg van? Knoop dan zelf een fijne beloning aan je taken of studiemomenten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een potje gaat gamen nadat al je huiswerk af is. Belangrijk is dat de beloning niet te ver weg ligt en dat je ‘m ook uitvoert! Anders gaat het effect van een leuke beloning verloren.

šŸ˜ Wat zou voor jou de ideale beloning zijn om gemotiveerd te raken?

Drop het in de comments! šŸ‘‡šŸ‘‡šŸ‘‡

#rapport #motivatie #externemotivatie #intrinsiekemotivatie #motivatietheorie #beloning #cadeau #saai #leuk #diploma #motivation #belonen #prijs #gevolg #plannen #tip #studeren #school #inzet #leren #huiswerk #huistaak #toets #ondewijs #middelbaar #hogeronderwijs #lageronderwijs #secundaironderwijs

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.