Word lid van het Online Leeratelier en leer leren en plannen waar, wanneer en hoe je maar wil!

Studietips

Alles wat je moet weten om effectief te studeren en slim te plannen op één plek.

 

Snel door je tekst heen

Je hoeft echt niet altijd traag en woord voor woord te lezen om te begrijpen wat er staat. Je hersenen kunnen veel meer aan dan je denkt! Als je regelmatig oefent kun jij met deze vier tips je leessnelheid opdrijven:

Lees meer »

Hoe werkt motivatie?

Is jouw motivatie voor school ook vaak ver te zoeken? 😑Ik vertel je waarom en hoe je die motivatie beter kan vasthouden!WAT IS MOTIVATIE? 🧐🧲 Motivatie is de wil om je in te zetten voor een taak, je aangetrokken voelen tot die taak en er plezier in hebben. Dus heel logisch dat die soms verdwenen is vanaf het moment dat jij je schoolboeken op tafel legt.🎾 Wanneer ben je dan wel gemotiveerd? Voor taken of activiteiten die jij wél leuk vindt zoals bijvoorbeeld dansen, skaten, gamen, muziek spelen, …En waarom? Omdat die dingen gewoon fijn zijn om te doen. En dat zijn je wiskunde-oefeningen lang niet altijd. Iets waar je voor gemotiveerd bent, omdat de activiteit op zich leuk is, wordt intrinsieke motivatie genoemd.🎁 Daarnaast heb je ook externe motivatie: Is de activiteit niet zo interessant op zichzelf, maar doe jij het vooral voor een aangenaam gevolg of beloning ervan? Vb. Een saai hoofdstuk studeren om een goed rapport te kunnen laten zien aan je moeder, zodat je naar dat tuinfeestje mag.🤩 Als je het dus moeilijk vindt om aan een vervelende taak te beginnen, probeer er dan altijd het goed gevolg van in te zien. Vb. “Als ik deze taak goed afrond, krijg ik een goed punt, twee trotse ouders en later een leuke, goedbetaalde job!” Die laatste ‘beloning’ ligt natuurlijk ver weg. Maar voor sommige leerlingen kan dat alsnog een goeie motivator zijn.🤷‍♂️ Wordt jij hier niet enthousiast genoeg van? Knoop dan zelf een fijne beloning aan je taken of studiemomenten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een potje gaat gamen nadat al je huiswerk af is. Belangrijk is dat de beloning niet te ver weg ligt en dat je ‘m ook uitvoert! Anders gaat het effect van een leuke beloning verloren.😍 Wat zou voor jou de ideale beloning zijn om gemotiveerd te raken?Drop het in de comments! 👇👇👇#rapport #motivatie #externemotivatie #intrinsiekemotivatie #motivatietheorie #beloning #cadeau #saai #leuk #diploma #motivation #belonen #prijs #gevolg #plannen #tip #studeren #school #inzet #leren #huiswerk #huistaak #toets #ondewijs #middelbaar #hogeronderwijs #lageronderwijs #secundaironderwijs

Lees meer »

Is jouw studieplek studyproof?

Door je studieplek wijs te kiezen en goed te organiseren, kun je beter studeren! 🤓Hoe doe je dat dan?🥰 KIES EEN FIJNE STUDIEPLEKJe zult wel gemerkt hebben dat je heel wat tijd doorbrengt op je studieplek. Het is daarom écht wel belangrijk dat jij daar graag zit. Hoe beter je je voelt in die ruimte, hoe minder je er tegen op zult zien om er tijd in door te brengen.🌵 Ik word heel gelukkig van natuurlijk daglicht en veel groen! Daarom heb ik in Het Leeratelier een groot raam en staat er in elke hoek wel een plant.Uit onderzoek is gebleken dat voldoende daglicht en planten op je bureau zorgt voor minder stress en een hogere concentratie. Niet mis, toch?🏠 Bedenk eens in welke ruimte van je woning jij je goed voelt en waar je wel eens een studiehoekje zou kunnen inrichten. Als je dat moeilijk vind, probeer dan te bedenken welke ruimte je anders zou kunnen aankleden, inrichten of opruimen om er toch een aangename studieplek van te maken.🤫 KIES EEN RUSTIGE STUDIEPLEKBen jij snel afgeleid? Dan is dit een hele belangrijke! Zorg dat je een plek in huis kiest waar het stil is. Dus niet in aan de keukentafel, wanneer er nog twee kleine broers rondrennen, je vader luid telefoneert en je moeder aan het stofzuigen is. Beter kies je een afgezonderde plek waar je de deur gewoon kan toe doen om de meeste geluiden te blokkeren.😎 ORGANISEER JE STUDIEPLEKStuderen kan al moeilijk genoeg zijn, dus maak het je gemakkelijk! Leg alles wat je meteen nodig hebt klaar. (vb. je laptop, atlas, ...) Zo moet je tijdens het studeren niet om de haverklap opstaan, want dat vergroot de kans op afleidingen. Onderweg kun je namelijk ook afgeleid worden.Alles wat je niet nodig hebt, haal je van je bureau.

Lees meer »

Nog niet uitgeleerd?

Over welk onderwerp kun jij nog een tip gebruiken? Deel het hier en wie weet verschijnt jouw topic binnenkort in deze blog!