Word lid van het Online Leeratelier en leer leren en plannen waar, wanneer en hoe je maar wil!

Studietips

Alles wat je moet weten om effectief te studeren en slim te plannen op één plek.

 

Hoe overleef je je eerste schooldag?

Voor sommige leerlingen is de eerste schooldag een blij weerzien van klasgenoten in een vertrouwde omgeving. 😀Voor andere leerlingen is het dan weer een duik in het diepe op een nieuwe school waar je nog niemand kent. 😓Hoewel de meeste leerlingen en studenten ‘s ochtends de deur uit gaan met kriebels in hun buik, heb ik deze post vooral geschreven voor die tweede groep, de ‘groentjes’. Iedereen is ooit een groentje. Je bent nieuw en je weet van niks. Daar komt het op neer.Ikzelf vind niks zo spannend als iets ‘nieuws’ proberen. Een nieuwe route nemen, een nieuwe plek verkennen, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen leren. En laat dat nu de samenvatting zijn van zo’n eerste schooldag. Ik krijg er nog de kriebels van als ik dit schrijf! 😛

Lees meer »

Overschat jij jezelf?

De meeste leerlingen gooien iets te snel hun boeken dicht.Uit onderzoek blijkt dat we vaak denken dat we meer weten dan we in werkelijkheid weten en dat we onze vergeetsnelheid onderschatten. (ja, lees dat nog maar eens opnieuw!)Het kan dus zijn dat je na het leren het gevoel hebt dat je alles kent en dat je twee dagen later op de toets teleurgesteld bent, omdat je geheugen je in de steek liet. Want vergeten gebeurt namelijk sneller dan we denken! Dat kan dus een probleem vormen op school.

Lees meer »

Gatenkaastechniek

Daar zit niet altijd iedereen op te wachten. De ☀️ schijnt, iedereen viert vakantie en jij zou eigenlijk beter aan je bureau zitten.Een vakantietaak is vaak een dikke bundel vol oefeningen waar maar geen eind aan komt en een vak bijspijkeren kan een hele klus zijn.Daarom kom ik met een goede tip voor jou!

Lees meer »

Studyfood voor je brein

Wil je weten waar jouw brein blij van wordt?😊Hier enkele voedingstips voor studenten in de ‘blok’!✅ Sla je ontbijt nooit over. Je hersenen hebben brandstof nodig om te studeren. Anders zul je meer moeite hebben om je te blijven concentreren.✅ Krijg jij soms zin om te snacken als je studeert? Leg een schaaltje druiven of studentenhaver op je bureau of houd een banaan bij de hand. Zo hoef jij niet bij elk hongertje op te staan en kies je meteen voor een gezond tussendoortje.✅ Let op met suikerrijke of cafeïnerijke drankjes, zoals energiedrank, frisdrank en koffie. Je krijgt er misschien even een ‘rush’ van, maar voor je ’t weet beland je in een energiedip.✅ Zorg dat je altijd een groot glas of een fles water in de buurt hebt staan. Dat maakt dat je regelmatig een slokje neemt, ook al heb je niet zo’n dorst. Een tekort aan vocht haalt je uit je focus!Dus ga nog even shoppen in de supermarkt of vergezel je moeder op zaterdagochtend om een ‘examen-survivalpakket’ samen te stellen vol granen, noten, fruit en groenten!Wat staat er bij jou op het menu tijdens de blokperiode?#fokdeblok #studentenleven #student #studentenhaver #blokperiode #examenperiode #studeren #lerenleren #studietips #voeding #studiecoach #studiebegeleiding #studiebegeleider #concentratie #concentreren #concentratiestoornis #leerproblemen #lerenleren

Lees meer »

Studiehack: chunking

Wist je dat... Een mens maar +/- 7 items kan onthouden in het kortetermijngeheugen? 🧠Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar gemiddeld passen er tussen de 5 tot 9 items in. Niet zo bijster veel dus!Je kan het kortetermijngeheugen daarom een beetje zien als een klein doosje met 7 vakjes. Als die vakjes vol zijn en we willen er nog iets bij stoppen, moet er iets anders weer uit de doos verdwijnen.Als we ons kortetermijngeheugen dus overladen met te veel items, zullen we oudere items vergeten.💡 Gelukkig is er ‘chunking’ - Een trucje dat je heel wat tijd bespaart en de grenzen van je geheugen verruimt.

Lees meer »

Nog niet uitgeleerd?

Over welk onderwerp kun jij nog een tip gebruiken? Deel het hier en wie weet verschijnt jouw topic binnenkort in deze blog!