Word lid van het Online Leeratelier en leer leren en plannen waar, wanneer en hoe je maar wil!

Studietips

Alles wat je moet weten om effectief te studeren en slim te plannen op één plek.

 

Wist je dat...

Wist je dat...... 1 op de 10 leerlingen rond loopt met de concentratiestoornis ADD? Ook dyslexie, ADHD, dyscalculie, autisme, spraakstoornissen en hoogbegaafdheid komen vaak voor.🧠... Jongens bijna dubbel zo veel leerproblemen hebben als meisjes? Voornamelijk ADD en ADHD komen vaak voor.👦... Kinderen die hun jaar al eens hebben moeten overdoen, vaker een leerstoornis hebben?✍️Een leerstoornis is dus zeker niets om je over te schamen. Het komt vaker voor dan je denkt. En daarbij zitten er vaak ook heel wat talenten verscholen. Iemand met ADD is bijvoorbeeld vaak creatief! Laten we eens kijken hoe we die talenten kunnen inzetten op school.Heb je professionele hulp nodig bij een leerstoornis? Het Leeratelier helpt je.🤜 🤛#hetleeratelier #leerstoornis #hulpbijleren #studiecoach #studiecoaching #middelbaar #wistjedat #studies #problemen #denken #leertips #lerenleren #individuelebegeleiding #leerstrategie #concentratie #concentratieproblemen #dyscalculie #dyslexie

Lees meer »

De kracht van verbeelding

Hoe leer je moeilijke vocabulaire of teksten uit je hoofd?🤯 Misschien heb je het al gemerkt, maar woordjes of tekst letterlijk uit je hoofd blokken is geen beste studiemethode. Het kost veel tijd en je onthoud meestal nog niet de helft.🧠 Om leerstof in je langetermijngeheugen op te slaan, moet je complexe leerstof omzetten (hercoderen) naar een ‘gemakkelijkere’ vorm waar je brein iets mee kan.📼 Het is zo dat een beeld langer blijft hangen dan een woord. Probeer dus altijd je verbeelding erbij te halen door een situatie te schetsen in je hoofd. Hoe concreter dat beeld is, hoe sterker dat beeld zich gaat nestelen in je geheugen.📝 Hier enkele tips om een sterk beeld te vormen:Gebruik humor! Grappige beelden vergeet je niet snel.Gebruik je zintuigen! Probeer je ook voor te stellen hoe je iets ruikt, smaakt of voelt.Durf overdrijven! Hoe opvallender je beeld, hoe beter.☝️ Een voorbeeld uit de praktijk: vocabulaire Fransvb. l'achat = de aankoopHet beeld dat de leerling hierbij verzon was de aankoop van een kat (chat in 't Frans) op de rolband van de kassa, die gescand werd door de verkoopster.Een beetje onnozel natuurlijk, maar daarom blijft het beeld juist goed hangen!🎬 Je kunt ook verbanden leggen tussen je beelden. Als je bijvoorbeeld een aantal begrippen in een bepaalde volgorde moet onthouden, maak dan een verhaaltje van beelden door ze aan elkaar te rijgen.Ga op zoek naar verbanden. Is dat moeilijk?Probeer ze dan in je verbeelding op een gekke manier toch te associëren met elkaar.Hoe gekker, hoe beter! Want die beelden zul je niet snel vergeten!

Lees meer »

Dingen uit je hoofd leren

Hoe leer je een reeks woorden of zinnen uit je hoofd? 🤔🎓 Op de hogeschool volgde ik het Engelstalige keuzevak ‘Forensic Psychology’. Super interessante leerstof, maar heel veel begrippen en kenmerken die ik allemaal maar moest kunnen opsommen op het examen. Zo moest ik achttien persoonlijkheidstrekken van een psychopaat kunnen opnoemen met voor elke trek de volledige uitleg.Wil je weten hoe ik dat heb aangepakt?✏️ Deze kenmerken werden ook nog eens gegroepeerd in vier facetten. Zo kon ik in elk facet dus vier of vijf kernwoorden (voor elk kenmerk één) aanduiden die ik vervolgens in m’n hoofd zou stampen. Door dat ene kernwoord te onthouden zou ik vervolgens de rest van de uitleg er bij kunnen vertellen. Ik zorgde er dus voor dat ik alle kernwoorden goed begreep.💡 Vervolgens schreef ik elke eerste letter op per kernwoord en bedacht ik een nieuw woord met die letter waar ik een zin mee kon vormen. Die zin kon zelfs met de leerstof te maken te hebben! Als dat niet zo was, probeerde ik toch op een gekke manier een verband te leggen met behulp van wat fantasie en verbeelding.🧠 Als ik dat voor allevier de facetten gedaan had, hoefde ik maar vier zinnetjes te onthouden, waar ik ondertussen al een soort logisch verhaaltje van had gemaakt.Zo ging ik van achttien begrippen met uitleg naar één kort verhaaltje.Door die vier zinnetjes op te noemen, kon ik meteen alle kernwoorden oproepen uit m’n geheugen en kwam de uitleg vanzelf omdat ik die goed begrepen had!💪 Probeer het ook eens! Begin eerst met een kortere woordenlijst om te oefenen, zoals drie kenmerken van een democratie of vijf gevolgen van de opwarming van de aarde.Heb je alleen maar lange lijsten? Deel ze dan op in stukjes of categorieën.Veel succes! 😊

Lees meer »

Houd je hoofd bij de les

Hoe dwaal je niet af tijdens de (online) les?Hoe richt je je aandacht op een (niet zo’n heel interessante) taak?Hier wat tips voor jou! 😊🎮 Zet alle afleiding buiten spel. Dat kan gaan van je smartphone, een huisdier dat steeds op je schoolboeken komt liggen (al is dat wel heel schattig), maar ook overbodige spullen op je studieplek. Vereenvoudig je gezichtsveld en omring je alleen met dingen die je nodig hebt voor die ene taak en leg alles klaar. Zo hoef je niet om de haverklap van je bureaustoel om iets te halen. Want ook onderweg kun je afgeleid geraken!🤯 Denk eraan dat een mens zich maar 15 tot 45 min. kan concentreren op een taak. Zet eens een timer op als je aan de slag gaat en bepaal jouw concentratieduur. Vanaf dat jij met je gedachten ergens anders zit en het moeilijker wordt om je hoofd erbij te houden (vb. na 25 min) is het tijd voor een korte pauze! Hou daar altijd rekening mee en studeer vanaf dan in blokken van 25 min. met telkens een korte pauze tussenin. Probeer de pomodoro-techniek eens!⏲️ Als je vooraf bepaalt tot hoe laat of tot welke pagina je gaat werken of studeren, krijg je een concreet doel voor ogen. Het opstellen van zo’n doel maakt dat je beter je focus kunt vasthouden gaandeweg. Je weet daarnaast precies wanneer je klaar zult zijn en dat is natuurlijk ook goed voor je motivatie!😵 Multitasken is geen goede studiemethode. Heb je dus veel te doen? Deel je taken op en werk aan één taak tegelijk, zodat je niet overweldigd of gedemotiveerd raakt. Zo maak je ook meteen ruimte voor een pauze tussen je taken door.💪 Veel succes! Heb je nog vragen of weet je zelf nog een tip? Drop ze in de comments!

Lees meer »

Nog niet uitgeleerd?

Over welk onderwerp kun jij nog een tip gebruiken? Deel het hier en wie weet verschijnt jouw topic binnenkort in deze blog!