Word lid van het Online Leeratelier en leer leren en plannen waar, wanneer en hoe je maar wil!

Studietips

Alles wat je moet weten om effectief te studeren en slim te plannen op één plek.

 

Concentratie explained

Hoe komt dat?🤔Stel: je bent aan het studeren en je krijgt een berichtje binnen van je beste vriendin. Op dat moment verleg je je aandacht gedeeltelijk naar dat smsje. Ondertussen blijft een ander deel van je aandacht bij wat je oorspronkelijk aan het studeren was.Wanneer je weer wilt doorgaan met studeren gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Een tweesplitsing van je aandacht tussen studeren en je vriendin die vraagt of je plannen vanavond hebt.Volgens neuro-psycholoog Mark Tichelaar komt afleiding door de wisselingen in je aandacht.

Lees meer »

Help, ik heb mondeling examen!

5 Tips om de confrontatie met je docent tot een goed eind te brengen:1️⃣ Begroet bij het binnenkomen je leerkracht. Een zelfzekere houding zorgt automatisch voor meer zelfvertrouwen.2️⃣ Benadruk de punten waar je leerkracht tijdens de les op heeft gehamerd. Zo weet hij/zij dat jij goed hebt opgelet en haal je de punten aan waar je leerkracht veel belang aan hecht.3️⃣ Bloednerveus? Deel dat gerust met je leerkracht. Je bent écht niet de eerste student die staat te bibberen op zijn benen tijdens een mondeling examen. Je leerkracht zal hoogstwaarschijnlijk begrip tonen en daarmee ben jij misschien wat gekalmeerd.4️⃣ Durf hardop nadenken, ook al ben je niet zeker. Aan de (non-verbale) reactie van de docent weet je vaak meteen of je op het goede spoor zit. Misschien helpt hij/zij je wel een eindje op weg, als je de bal mis slaat.5️⃣ Vraag nooit of je geslaagd bent als je het lokaal verlaat. Dat getuigt van wenig zelfkennis. Loop even assertief naar buiten zoals je naar binnen liep.

Lees meer »

Uitstelgedrag

Vervelende dingen voor je uitschuiven om iets leukers te kunnen gaan doen. Zalig!Maar is dat echt wel zo geweldig als het klinkt?Je hebt vast gemerkt dat niet het geval is! Vaak dreig je in de problemen te komen door tijdsnood of ben je alleen maar aan het stressen over wat je aan het uitstellen bent. Zo kun je dus ook niet écht ontspannen.Gelukkig heb ik voor jou de oplossing. :-)

Lees meer »

Effectieve studiemethode: Braindump

Veel leerlingen kijken me raar aan als ik het heb over de braindump. Het is dan ook niet zo'n klassieker. Daarom kon je die laatst ook terug vinden in de #ChillLerenChallenge, zodat de braindump de aandacht krijgt die hij verdient!

Lees meer »

Wat is jouw leerstijl?

Volgens Amerikaans psycholoog David Kolb zijn er vier verschillende leerstijlen.Volgens hem beschikken de meeste mensen over een combinatie, maar hebben ze vaak een voorkeur voor één van de vier types.

Lees meer »

Nog niet uitgeleerd?

Over welk onderwerp kun jij nog een tip gebruiken? Deel het hier en wie weet verschijnt jouw topic binnenkort in deze blog!